Державна установа
Інститут нейрохірургії
ім. акад. А. П. Ромоданова НАМН України

23.12.2021. Помер Морозов Анатолій Миколайович

22 грудня 2021 року після тяжкої хвороби передчасно пішов з життя відомий нейрохірург, член-кореспондент НАМН України, Заслужений лікар України, головний лікар ДУ «Інститут нейрохірургії ім. акад. А.П. Ромоданова НАМН України», член правління ГО «Українська нейрохірургічна асоціація», професор Анатолій Миколайович Морозов.


Народився А.М. Морозов 08.11.1949 р. Закінчив з відзнакою Вінницький медичний інститут ім. М.І. Пирогова у 1972 році. Клінічна ординатура з нейрохірургії в Київському НДІ нейрохірургії (1979-1981 рр). В 1988 році захистив кандидатську дисертацію, а в 1999 році – докторську дисертацію.

Відмітною особливістю Морозова А.М. було гармонічне сполучення фахівця високого рівня в області соціальної медицини та різносторонньо підготовленого висококваліфікованого клініциста і викладача з більш ніж 25-річним стажем роботи в Національному медичному університеті ім. О.О.Богомольця, що дозволяло йому успішно вирішувати найскладніші проблеми, пов’язані з організацією і управлінням охороною здоров’я.

А.М. Морозов мав великий досвід успішної керівної роботи у вищих управлінських структурах системи охорони здоров’я України. Більше 10 років (1986-2000 р.р.), не відриваючись від клінічної та науково-педагогічної роботи, працював в Міністерстві охорони здоров’я України на посадах, послідовно, головного інспектора Головного управління науково-дослідних робіт, заступника начальника Головного управління лікувально-профілактичної допомоги, помічника міністра, начальника Головного управління лікувально-профілактичної допомоги, голови Центральної атестаційної комісії та члена Колегії МОЗ України. В подальшому, протягом 7 років, також продовжуючи займатися клінічною та науково-педагогічною роботою, перебував на посаді заступника генерального директора ДУ «Державний експертний центр МОЗ України», керуючи клінічним сектором Центру, був першим та беззмінним головою Центрального формулярного комітету МОЗ України.

З іменем Морозова А.М. тісно пов’язане впровадження в системі охорони здоров’я України на державному рівні таких медико-соціальних заходів як сучасна стандартизації медичної допомоги на принципах доказової медицини, ініціювання, наукове обґрунтування та впровадження формулярної системи забезпечення лікарськими засобами закладів охорони здоров’я України, створення перших шести випусків Державного формуляра лікарських засобів та двох випусків Формуляра лікарських засобів первинної медичної допомоги.

Основними напрямками наукової діяльності Морозова А.М. останніх років в області соціальної медицини були наукове та науково-методичне обґрунтування (на прикладі ДУ «Інститут нейрохірургії ім. акад. А.П.Ромоданова НАМН України») переходу закладів охорони здоров’я України від фінансової моделі утримання закладу на фінансову модель оплати за конкретно надані послуги, що є основою сучасної реформи системи охорони здоров’я України.

В 2019 році Морозов А.М., як головний лікар, був нагороджений Почесною Грамотою Верховної Ради України «За особливі заслуги перед Українським народом». Морозов А.М. – кавалер ордена «За заслуги» (2020р.). В 2016 році Морозов А.М. з відзнакою закінчив Національний медичний університет ім. О.О. Богомольця за спеціальністю фармація та отримав другу вищу освіту. Морозов А.М. мав також вищу атестаційну категорію за спеціальністю «Організація і управління охороною здоров’я». З 2021 року А.М. Морозов радник президента та член правління ГО «Українська нейрохірургічна асоціація». В 2021 році за конкурсом обраний членом-кореспондентом НАМН України.

Морозов А.М. – автор 302 друкованих наукових праць, з них 25 монографій.

Світла пам’ять про Анатолія Миколайовича – великого вченого, мудрого наставника, талановитого керівника, чудову людину – назавжди залишиться у наших серцях і серцях сотень тих, хто працювали разом з ним, хто мав щастя бути його учнем, у серцях тисяч людей, яким він повсякчасно надавав допомогу та підтримку.

Адміністрація та колектив Державної установи «Інститут нейрохірургії ім. акад. А.П. Ромоданова Національної академії медичних наук України»  глибоко сумують та виражають щирі співчуття родичам та близьким з приводу передчасної смерті Анатолія Миколайовича Морозова.

© Інститут нейрохірургії ім. Ромоданова Розробка сайта: SKP

Контент менеджмент: Anna Nikiforova

Контент менеджмент: Tetyana Yovenko