The State Institution
Romodanov Neurosurgery Institute
National Academy of Medical Sciences of Ukraine

29.06.2023. Повідомлення голови Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайла Радуцького про приєднання Інститутів Національної академії медичних наук до єдиного медичного простору

Інститути Національної академії медичних наук з наступного року мають приєднатися до єдиного медичного простору.

Про це говорили сьогодні на засіданні Комітету з участю керівництва Національної академії меднаук, МОЗ, Мінфіну та НСЗУ.

У середині квітня на засіданні Комітету розглянули звернення громадських організацій щодо того, що в інститутах медакадемії (Національний інститут фтизіатрії та пульмонології ім. Яновського та Інститут епідеміології та інфекційних хвороб ім. Громашевського) вимагають кошти за медичні послуги. Тоді з колегами прийняли рішення рекомендувати МОЗ створити робочу групу з цього питання та інформувати про результати засідань наш Комітет. Також був випадок, коли зі скаргою звернулися рідні військового на те, шо в них вимагали гроші на придбання імпланту. Наприкінці квітня керівництво академії ініціювало зустріч із директорами всіх 36 інститутів, на якій я відповідав на їхні питання.
Нагадаю, що згідно з медичною реформою всі медичні заклади мають перейти до єдиного медичного простору. Зокрема й медичні установи Національної академії медичних наук, які наразі фінансуються державою окремо. На мою думку, якби інститути фінансувалися через НСЗУ, ми б не мали таких ганебних випадків, коли рідні наших захисників мають платити гроші.

З того часу минуло майже два місяці. Тому ми ініціювали повторний розгляд цього питання.

На жаль, я знову не побачив прагнення директорів інститутів перейти до єдиного медичного простору. Вкотре почув про те, що для таких закладів потрібно розробити інші тарифи надання медичних послуг, або запровадити коефіцієнт експертного класу, про необхідність окремо фінансувати наукову роботу. Всі ці питання ми неодноразово проговорювали, але відповіді НСЗУ, здається, ніхто почути не хоче.

В той же час я чую про те, що професор в інституті Національної академії медичних наук має зарплату на рівні медичної сестри у закладах, які працюють за ПМГ. Або ж про те, що в одному інституті не вистачає комп’ютерів, щоб звітувати в електронній системі охорони здоров’я. насправді все просто: підписуйте договори з НСЗУ та отримуйте більше фінансування на зарплати, на закупівлю комп’ютерів.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Національній академії меднаук віднайти можливість забезпечити комп’ютерами свої інститути, а також щомісяця проводити зустріч з представниками МОЗ, НСЗУ, Мінфіном та народними депутатами з приводу цього питання.
Наголошую на тому, що лише діалог та роз’яснювальна робота дозволять переконати керівників інститутів, що перехід до єдиного медичного простору буде для них вигідним.

Про інші питання, які розглянули на засіданні Комітету, повідомлю згодом.

© Romodanov Neurosurgery Institute Site development: SKP

Content management: Anna Nikiforova

Content management: Tetyana Yovenko