The State Institution
Romodanov Neurosurgery Institute
National Academy of Medical Sciences of Ukraine

28.10.2021. Помер Волошин Петро Власович

27 жовтня 2021 р. на 94-му році життя після тяжкої хвороби пішов з життя видатний український вчений-невролог, педагог вищої школи, організатор медичної науки доктор медичних наук, професор, Почесний громадянин міста Харкова, один із творців сучасної української школи психоневрології, Заслужений діяч науки і техніки України, Лауреат Державної премії України у галузі науки і техніки ВОЛОШИН Петро Власович.

Вічна пам’ять.


Петро Власович все своє життя присвятив вивченню та лікуванню людей. Під його керівництвом Державна установа «Інститут неврології, психіатрії та наркології Національної академії медичних наук України» стала провідним, єдиним в Україні комплексним багатопрофільним науковим закладом у цій галузі. Завдяки зусиллям Петра Власовича при інституті було відкрито клініку та консультативну поліклініку, а його учні стали провідними вченими, практиками, які очолюють наукові та лікувальні заклади в нашій країні та за кордоном.

Сьогодні сумує не лише наукова спільнота Харкова, а й вчені багатьох інших міст, де живуть та працюють його учні та послідовники.

Волошин Петро Власович народився 13 січня 1928 року у селі Любарці Бориспільського району Київської області. Закінчив Харківський медичний інститут у 1959 році.

Петро Волошин – один із творців сучасної української школи психоневрології, Інститут неврології, психіатрії та наркології НАМНУ очолював з 1977 року. Петро Волошин – автор понад 550 наукових праць (в т.ч. 12 монографій, 26 навчальних посібників), 20 винаходів та патентів. Під керівництвом Петра Волошина захищено 22 докторські та 65 кандидатських дисертацій.

Петро Волошин один із перших в Україні ініціював вивчення психоневрологічних та психологічних аспектів медицини катастроф та екстремальних ситуацій, зокрема наслідків аварій на Чорнобильській АЕС.

Понад 25 років очолював Науково-практичне товариство неврологів, психіатрів та наркологів України, академік Академії наук вищої школи України, Нью-Йоркської академії медичних наук, Американської академії психіатрії. Ім’я Петра Волошина занесено до Алеї трудової слави України.

Світла пам’ять про Петра Власовича Волошина – великого вченого, мудрого наставника, талановитого керівника, чудову людину – назавжди залишиться у наших серцях і серцях сотень тих, хто працювали разом з ним протягом його довгого життя, хто мав щастя бути його учнем, у серцях тисяч людей, яким він повсякчасно надавав допомогу та підтримку, і в Харкові, і в усій Україні, і в багатьох країнах світу.

Адміністрація та колектив Державної установи «Інститут нейрохірургії ім.акад. А.П. Рмоданова Національної академії медичних наук України» глибоко сумує та виражає щирі співчуття колективу, родичам та близьким з приводу передчасної смерті Петра Власовича Волошина.

© Romodanov Neurosurgery Institute Site development: SKP

Content management: Anna Nikiforova

Content management: Tetyana Yovenko