The State Institution
Romodanov Neurosurgery Institute
National Academy of Medical Sciences of Ukraine

The report on the event: Second International Conference “Modern aspects of pituitary surgery”. Kiev, 20-21 April 2016 [in Ukrainian]

Гук М.О.
Відділення транссфеноїдальної нейрохірургії, Інститут нейрохірургії імені академіка А.П. Ромоданова НАМН України

20-21 квітня 2016 року в ДУ «Інститут нейрохірургії ім. А.П. Ромоданова НАМН України» була проведена ІІ міжнародна конференція «Сучасні аспекти хірургії гіпофіза».

Вперше в Україні та в історії Інституту нейрохірургії науковий захід такого масштабу проведено у 100% англомовному форматі та за європейськими стандартами. Наукову програму було складено локальним оргкомітетом у складі клініки транссфеноїдальної хірургії аденом гіпофіза

Модераторами відповідних сесій конференції були провідні спеціалісти з нейрохірургії гіпофізарної патології світового рівня:

• Професор Е. Кносп (Австрія), завідувач нейрохірургічного відділення АКХ, керівник циклу нейрохірургії Віденського медичного університету. Професор Е. Кносп є одним із засновників Європейської ендоскопічної школи, автором класифікації ступеня інвазії аденом гіпофіза в кавернозний синус, якою користуються нейрохірурги та радіологи усього світу.

• Професор Н. Газіоглу (Туреччина), керівник нейроендокринологічного напрямку «Медичної групи здоров’я Ацібадем» у м. Стамбул. Н. Газіоглу є провідним спеціалістом з гормонально-активних аденом гіпофіза. Власна серія прооперованих нею пацієнтів з АКТГ-секретуючими аденомами гіпофіза є однією з найбільших у світі і нараховує 163 випадки.

• Доктор медичних наук Д. Маззатента (Італія), відповідальний нейрохірург за напрямками пухлинної патології гіпофіза та основи черепу Інституту неврологічних наук шпиталю Белларія у м. Болонія. Доктор Д. Маззатента є учнем легендарного засновника ендоскопічної хірургії основи черепу професора Дж. Франка, спеціалізується на розширених ендоскопічних доступах до онкологічної патології основи черепу.

 

На фото: В.Журавльов, Д.Маззатента, Н.Газіоглу, М.Гук.

• Доктор В. Фурс (Нідерланди), засновник та керівник Ендоскопічного мультидисциплінарного центру, організованого на базі трьох університетських клінік в м. Амстердам. Доктор В. Фурс є провідним спеціалістом із патології селярної ділянки у Нідерландах.

• Доктор медичних наук В. Журавльов (Білорусь), доцент кафедри неврології та нейрохірургії БілМАПО, лікар-нейрохірург РНПЦ неврології та нейрохірургії. Доктор В. Журавльов є провідним спеціалістом з проблеми ендогенного гіперкортицизму, в т.ч. із з хвороби Кушинга, особливостей її діагностики та лікування.

• Доктор медичних наук С. Немек (Австрія), лікар-радіолог, професор рентгенології Національного Віденського університету. Автор великої кількості наукових робіт, присвячених особливостям МРТ-анатомії турецького сідла.

Широко були представлені і сучасні напрямки хірургії основи черепу українськими лекторами. Тематикою конференції були особливості діагностики та нейрохірургічного лікування гормонально-активних та гормонально-неактивних аденом гіпофіза, краіофарінгіом, базальних менінгіом, хордом, кист кишені Ратке, судинної патології та рідкісних уражень селярної ділянки, нюанси транссфеноїдальної нейрохірургії у пацієнтів дитячого віку. Окремо були розглянуті сучасні погляди на методики закриття дефектів твердої мозкової оболонки при проведені розширених трансназальних втручань та трансвентрикулярні ендоскопічні втручання.

Родзинкою конференції було представлення професором Е. Кноспом доповнення до класифікації ступеня інвазії аденом гіпофіза в кавернозний синус із співставленням з ендоскопічними даними.

Співробітниками клініки транссфеноїдальної нейрохірургії інституту та лікарні «Феофанія» був представлений унікальний вітчизняний досвід лікування велетенських аденом гіпофіза.

Великий інтерес викликала сесія, присвячена хворобі Кушинга, на якій були представлені одні з найновіших та найбільших серій спостережень пацієнтів з хворобою Кушинга та синдромом Нельсона докторами Н. Газіоглу, В. Журавльовим та О. Даневич.

З новітніх розробок клініки транссфеноїдальної нейрохірургії інституту було представлене 3-D моделювання пухлин на етапі передопераційного планування (А. Мумлєв) та досвід використання аутологічного фібринового клєю Vivostat в нейрохірургії.

Етапи передопераційного планування.

 

Симуляція сучасного ендоскопічного оперативного втручання з приводу пухлини основи черепу.

 

Технологія та устаткування для використання аутологічного фібрину у пластиці дефектів основи черепу, що використовується тільки в інституті нейрохірургі, були представлені нейрохірургічній громаді вперше.

 

Силами співробітників клініки транссфеноїдальної нейрохірургії була організована унікальна екскурсійна програма для іноземних лекторів центром Києва з відвідуванням Києво-Печерської Лаври, Софіївського та Михайлівського соборів, парку Слави, Співочого поля та старого ботанічного саду. Вечеря для всіх бажаючих гостей конференції відбулася в ресторанному комплексі «Дубки». Іноземні лектори були вражені різноманіттям та смаком національних українських справ та гостинністю приймаючої сторони:

 

Зустріч патріархів транссфеноїдальної хірургії Австрії (проф. Кносп, на фото ліворуч) та України (О. Гук).

Окрім безпосередньо лекційного курсу започаткований круглий стіл з ендоскопічної хірургії інвазивних аденом гіпофіза. Його матеріали були представлені на 7-му Всесвітньому Конгресі Ендоскопічної Нейрохірургії, який відбувся в травні 2016 в м. Чикаго, США.

 

Лектори київської конференції «Сучасні аспекти хірургії гіпофіза» та співробітники інституту нейрохірургії в Чікаго, 2016.

© Romodanov Neurosurgery Institute Site development: SKP

Content management: Anna Nikiforova

Content management: Tetyana Yovenko