The State Institution
Romodanov Neurosurgery Institute
National Academy of Medical Sciences of Ukraine

The report on the event: Conference “Rehabbilitation of the neurological wounded military”. Lviv, 29-31 July 2015 [in Ukrainian]

Жданова В.М.
Відділення фізіотерапії, Інститут нейрохірургії ім.акад. А.П.Ромоданова НАМН України, Київ, Україна

29-31 липня 2015 року у Львові відбулась конференція «Реабілітація поранених військових із неврологічними ускладненнями», на якій я мала честь бути присутньою. Цей захід проходив у Військово-медичному клінічному центрі Західного регіону. Спонсорами виступили: відділення хірургії університету Чикаго в рамках Програми глобальної хірургії, реабілітаційний госпіталь Schwab (Чикаго, США), Український католицький університет (Львів), фонд «Прагнення кольору» при церкві святих Володимира та Ольги (Чикаго, США). Ініціаторами конференції було американське подружжя медиків Роксолана та Василь Лончина.

В конференції взяли участь понад 150 спеціалістів з України, Канади, США. Були запрошені військові та цивільні лікарі, священники, соціальні працівники, фізичні терапевти, ерготерапевти, терапевти з мовної реабілітації, медичні сестри та інші медичні і не медичні професіонали, які мають справу з реабілітацією пацієнтів з нейротравмою. Лектори, які є експертами в області реабілітації представляли різноманітні установи США, Канади та України.

Від імені Міністра оборони України присутніх привітав та подякував за співпрацю помічник Міністра оборони з медичного напрямку полковник В.Стеблюк. В 2014 році в Україні, згідно офіційної статистики, проживає 2,8 млн. осіб з установленою інвалідністю. В зв’язку з військовим конфліктом на сході країни станом на 6.11.2014 р. МОЗ надана попередня інформація щодо первинної інвалідності серед учасників антитерористичної операції. Так, із 578 оглянутих осіб 185 була встановлена інвалідність, це група людей, які потребуватимуть додаткової правової, медичної та соціальної допомоги.

Начальник госпіталю полковник медичної служби І.М. Гайда доповів питання організації роботи Військово-медичного клінічного центру Західного регіону. Завідувач відділення відновлювального лікування Р. Данилков та головний фізичний терапевт госпіталю О. Каландяк ознайомили з особливостями роботи відділення, розповіли про роль фізичного терапевта в реабілітації пацієнтів із нейротравмою. Доповідь І. Богдана, полковника медичної служби, головного хірургу регіону була присвячена особливостям та структурі поранень військовослужбовців в умовах АТО, хірургічній тактиці та об’єму медичної допомоги. Виступили військові лікарі 66-го військового мобільного госпіталю, які виконують завдання з надання медичної допомоги на передовій, увага присутніх була зосереджена на практичних діях та допомозі при військовій травмі, нелегкому шляху до реабілітації, як поранених, так і постраждалих місцевих мешканців.

Учасники конференції ознайомились з організацією та особливостями функціонування відділень нейротравми в США (як у військових так і в цивільних секторах), що може стати корисним прикладом в умовах проведення військових дій та зростання кількості поранених із неврологічною патологією. Слухачі ознайомились із законодавством США стосовно людей з інвалідністю, що забезпечує правила їх доступу до різноманітних комунальних служб. Були представлені клінічні настанови, які дають змогу інтегрувати людей з інвалідністю у нормальне щоденне життя; зрозуміти специфічні медичні проблеми травмованих, включаючи догляд за шкірою, догляд за кишківником і сечовим міхуром, догляд за ротовою порожниною, терапевтичні фізичні вправи, а також такі додаткові заходи як гідротерапія, ерготерапія, мовна терапія і терапія із залученням тварин. Були висвітлені психологічні ефекти травми, а також ресурси та методи лікування, які є в наявності для допомоги пацієнтам із посттравматичним стресовим розладом (ПТСР). Доповіді дали змогу зрозуміти мультидисциплінарну природу команди та індивідуальні обов’язки кожного професіонала, який приймає участь в реабілітації пацієнтів з нейротравмою. Особлива увага акцентувалась на комплексному підході в проведенні реабілітації (фізичної, психологічної, соціальної) та залученні команди професіоналів, які її проводять.

Karl J. Sandin, Президент і медичний директор реабілітаційного госпіталю Schwab (Чикаго, США) оприлюднив звіт ВООЗ щодо людей з інвалідністю, а також міжнародну класифікацію функціонування, інвалідизації та здоров’я (ICF). Лектор проаналізував «Акт американці з інвалідизацією» та результати його 25-річного функціонування на території США, вплив його на опіку над людьми з інвалідізацією та їхнє інтегрування у суспільство. Розповів про організацію цивільних служб реабілітації США та систему політравми Адміністрації ветеранів США. Докладно зупинився на питаннях обстеження пацієнтів з нейротравмою та представив відео-інструкцію про медичну допомогу постраждалим з пошкодженням головного та спинного мозку.

Особливий інтерес аудиторії викликала доповідь про сучасні інвалідні візки та правила їх підбору з демонстрацією різних типів допоміжних засобів.

Peter M. Blendonohy, член американської академії фізичної медицини і реабілітації, медичний директор Presence Resurrection Medical Center (Чикаго), полковник американської армії, головний хірург національної гвардії Ілінойсу, США висвітлив питання ургентної допомоги щойно пораненому солдату з нейротравмою. Велика увага була приділена питанням системного підходу в реабілітації пошкодження мозку. Лектор звернув увагу на важливість утримання цілісності шкіри та профілактику пролежнів.

Michael Richardson, керівник відділення пошкоджень спинного мозку, госпіталь адміністрації ветеранів (Hines, США) представив дизайн і функції відділення, ознайомив із системним підходом в реабілітації пацієнтів із травматичним пошкодженням спинного мозку, акцентував на контролі інфекції у відділення. Larissa Bresler, асистент професора відділення урології, медичного центру університету Лойола (Мейвуд, США) розповіла про урологічні проблеми пацієнтів з ХСМТ, правила догляду за урологічним катетером і сечовим міхуром, ознайомила з сучасними методам діагностики та лікуванню інфекційних ускладнень.

Доповідь Уляни Супрун, директора гуманітарних ініціатив Світового конгресу українців та громадської ініціативи «Захист патріотів» (Київ) була присвячена сучасним (МТР, КТ) можливостям візуалізаційної оцінки бойових пошкоджень в зоні АТО.

Vassyl A Lonchyna, професор ургентної хірургічної допомоги, університет Чикаго, висвітлив питання посттравматичної дисфагії та особливості годування через зонди: назогастральний і шлунковий. Доповідь Roksolana Tymiak-Lonchyna із стоматологічного госпіталю (Чикаго) була присвячена догляду за ротовою порожниною та значенню стоматологічної допомоги при реабілітації пацієнтів з нейротравмою.

Renata Roman, власник і директор Clarkson Physiotherapy Clinic (Торонто, Канада), віце-президент українсько-канадського конгресу розповіла про роль фізичної терапії в реабілітації, включаючи ультразвукову терапію, магнітотерапію, термо- та кріотерапію, гідротерапію. У відео презентації Natalia Zaraska (Zaraska Rehbilitation Сlinic, Торонто, Канада) продемонструвала можливості поліпшення життя інвалідів (облаштування побуту, навчання та перенавчання, психотерапія, соціальна активність). Про менеджмент спастичності: підхід «крок за кроком», розповів В. Голик (Український державний інститут медичних і соціальних проблем інвалідизації, Дніпропетровськ).

Учасників конференції ознайомили з психосоціальними аспектами та взаємодією неврології та психіатрії, процесами інтегрування біомедичного, психосоціального, сімейного, товариського і суспільного підходів до лікування ПТСР. З доповідями виступили Andriy Ripecky, госпіталь адміністрації ветеранів Hines (США) та Martha J Bojko, школа медицини Єльського університету, США.

Священик Myron Panchuk (Pacifica Graduate Institute, Чикаго) розповів про залучення соціальних служб та інші можливості допомоги пораненим з метою зниження стресу, а Стефан Сус, військовий капелан, голова центру військових капеланів львівської єпархії УГКЦ – про роль військового капелана в лікуванні ПТСР.

З великим інтересом присутні прослухали лекцію Roksolana Tymiak-Lonchyna «Терапія з залученням тварин». Каністерапія заснована на сенсорному і психологічному впливі собаки на людину. Департамент Медицини Армії США має програму по застосуванню терапевтичних собак, розробляє методи тренування тварин, проводить тренінги та видає ліцензії для місцевих цивільних і військових тренерів та центрів. На вебсайті (http://petpartners.org/document.doc?id=1572) онлайн-журналу «Pet Partners Interactions Magazine» (2015) розміщено статистику про підготовку тварин та їхню службу на користь людям. Так, на даний час службу несуть 9912 сертифікованих організацією собак, 198 котів, 202 коней, 78 кроликів, 29 пташок, 22 морські свинки, 6 в’єтнамських мініатюрних свиней, 21 лама і 2 щурів. Був продемонстрований ефект каністерапії за допомогою собаки психоемоційної підтримки на військовому, пораненому в зоні АТО з параплегією, який проходить реабілітацію в госпіталі. Навіть при незмінно важкому фізичному стані, поліпшення психологічного стану позитивно позначається на якості життя хворих.

Про позитивний вплив струмів низької частоти на органи та функції організму давно відомо. Велика область фізіотерапії ґрунтується на застосуванні процедур струмами низької частоти. Звичайна кішка своїм мурчанням виробляє коливання в діапазоні 20-55 Гц. Деякі представники сімейства котячих мають більш широкий діапазон – до 150 Гц. Звукові коливання 20-50 Гц покращують регенерацію кісток при переломах, сприяють їх зміцненню. Люди, які тримають вдома кішок і часто їх беруть на руки, мають всі шанси не відчути на собі труднощів вікового остеопорозу. Поборники фелінотерапії (кішкотерапії) запевняють, що лікувальні властивості сильно залежать від породи і довжини вовни. Кішки породи британці та шотландці, що мають м’яку плюшеву шерсть, позитивно впливають на серцево-судинну систему, нормалізують частоту серцевих скорочень. Власниці довгої шерсті пухнасті сибірські кішки, перси знімають подразнення, допомагають позбутися безсоння, зайвої збудливості. Короткошерсті і лисі кішки (орієнтальні, сфінкси, корніш рекс) допомагають при захворюваннях шлунково-кишкового тракту і печінки. Якщо гладити кішку кожен день протягом декількох хвилин, можна поліпшити стан при гіпертонії і знизити ризик інфарктів та інсультів. Британські вчені, спостерігаючи протягом десяти років за контрольною групою своїх співгромадян, дійшли висновку, що власники кішок живуть в середньому на шість років довше, ніж ті, хто не любить тварин.

В Японії, «акваріумна терапія» входить до числа офіційних методик профілактики та лікування неврозів. Спостерігаючи за рибками, всього 30 хв на день пацієнт може забезпечити собі душевну рівновагу і хороший сон.

Іпотерапія – лікування за допомогою верхової їзди на конях. Крім психоемоційного контакту з твариною пацієнт отримує фізичне навантаження при верховій їзді, вершникові передаються найменші імпульси від руху тварини, тим самим покращуються стато-координаторні показники, тонус м’язів. Іпотерапія застосовується при реабілітації пацієнтів після ЧМТ, ХСМТ та інсультів, є дані, що заняття іпотерапією знижують рівень цукру в крові.

Насичена програма конференції покликана допомогти в практичній роботі українським лікарям, що мають справу з реабілітацією пацієнтів із нейротравмою, покращити ситуацію в Україні щодо прав та можливостей осіб з інвалідністю і, зокрема, поранених військових, щоб максимально сприяти їх адаптації до щоденного життя після травми. Спілкування з колегами – лікарями, фізичними реабілітологами, священиками дозволило розширити бачення проблеми багатогранності та складності лікування й реабілітації пацієнтів з нейротравмою та шляхи вирішення даних проблем. Також, учасники конференції мали тур по львівському військово-медичному клінічному центру Західного регіону, ознайомились із сучасним обладнанням, тренажерами та басейном відділення відновлювального лікування.

Хочеться відзначити високий рівень організації конференції, аудиторія була забезпечена синхронним перекладом, продемонстрована низка учбових фільмів та роликів. Усі слайди від лекторів продубльовані в матеріалах, які учасники конференції отримали, крім того були надані посібники з реабілітації, касети з навчальними фільмами. З ними тепер можна буде ознайомитись в бібліотеці ДУ «Інститут нейрохірургії ім.акад. А.П.Ромоданова НАМН України».

   

 

Aнотація

Жданова В.М.

Відділення фізіотерапії, Інститут нейрохірургії ім.акад. А.П.Ромоданова НАМН України, Київ, Україна

Конференція «Реабілітація поранених військових із неврологічними ускладненнями»

1. Зрозуміти організацію і весь спектр функціонування відділення нейротравми в США (як у цивільних, так і військових секторах).

2. Зрозуміти мультидисциплінарну природу такої команди та індивідуальні обов’язки кожного професіонала, який приймає участь в реабілітації пацієнтів з нейротравмою.

3. Ознайомитись з американським законодавством стосовно людей з інвалідністю, яке забезпечує правила доступу людей з інвалідністю до різноманітних комунальних служб, а також клінічними настановами, які дають змогу інтегрувати людей з інвалідністю у нормальне щоденне життя.

4. Зрозуміти специфічні медичні проблеми травмованих, включаючи догляд за шкірою, догляд за кишківником і сечовим міхуром, догляд за ротовою порожниною, терапевтичні фізичні вправи, включаючи такі додаткові заходи як гідротерапія, ерготерапія, мовна терапія і терапія з залученням тварин.

5. Ознайомитись із психологічними ефектами травми, а також ресурсами і методами лікування, які є в наявності для допомоги пацієнтам із посттравматичним стресовим розладом.

Спонсори: Університет Чикаго, відділення хірургії, Програма глобальної хірургії (США); реабілітаційний госпіталь Schwab (Чикаго,США); Український католицький університет, школа суспільного здоров’я (Львів, Україна); фонд “Прагнення кольору”, церква святих Володимира та Ольги (Чикаго, США).

 

Abstract

Valentyna Zhdanova

Department of Physical Medicine, Romodanov Neurosurgery Institute, Kiev, Ukraine

Conference «Rehabbilitation of the neurological wounded military»

1. Understand the organization of a full service Neurotrauma Unit in the United States both in the civilian and military sectors.

2. Understand the multidisciplinary nature of the team and the individual duties of the professionals taking care of the rehabilitation of neurotrauma patients.

3. Be familiar with the American with Disabilities Act which provides rules for access of the disabled to community facilities and guidelines for allowing the disabled to be integrated in normal everyday life.

4. Understand specific medical problems of the injured including skin care, bowel and bladder care, oral care, therapeutic exercises including adjunctive measures such as hydrotherapy, ergo therapy, speech therapy and animal therapy.

5. Be familiar with the psychological effects of trauma and the resources and therapy available to deal with the Post Traumatic Stress Disorder.

Sponsors: University of Chicago, Department of Surgery Global Surgery Program (USA); Schwab Rehabilitation Hospital (Chicago, USA); Ukrainian Catholic University, School of Public health (Lviv, Ukraine); “Starving for Color” Fund, Sts. Volodymyr and Olha Church (Chicago, USA).

 

Aннотация

Жданова В.Н.

Отделение физиотерапии, Институт нейрохирургии им.акад. А.П.Ромоданова НАМН Украины, Киев, Украина

Конференция «Реабилитация раненых военных с неврологическими осложнениями»

1. Понять организацию и весь спектр функционирования отделения нейротравмы в США (как в гражданских, так и военных секторах).

2. Понять мультидисциплинарную природу такой команды и индивидуальные обязанности каждого профессионала, который принимает участие в реабилитации пациентов с нейротравмой.

3. Ознакомиться с американским законодательством в отношении людей с инвалидностью, что обеспечивает правила доступа людей с инвалидностью к различным коммунальных служб, а также клиническими руководствами, которые позволяют интегрировать людей с инвалидностью в нормальную повседневную жизнь.

4. Понять специфические медицинские проблемы травмированных, включая уход за кожей, уход за кишечником и мочевым пузырем, уход за полостью рта, терапевтические физические упражнения, включая такие дополнительные меры как гидротерапия, эрготерапия, логопедия и терапия с привлечением животных.

5. Ознакомиться с психологическими эффектами травмы, а также ресурсами и методами лечения, которые есть в наличии для помощи пациентам с посттравматическим стрессовым расстройством.

Спонсоры: Университет Чикаго, отделение хирургии, Программа глобальной хирургии (США); реабилитационный госпиталь Schwab (Чикаго, США); Украинский католический университет, Школа общественного здоровья (Львов, Украина); фонд “Стремление к цвету”, церковь святых Владимира и Ольги (Чикаго, США).

© Romodanov Neurosurgery Institute Site development: SKP

Content management: Anna Nikiforova

Content management: Tetyana Yovenko